norde-mos: Den logiska tolkningen av det Svenske språk

Om du har träffat ett barn i fyraårsåldern mer än en gång, har du alldeles säkert sagt till dig själv,
- Det måste jag skriva upp!
Sorgligt egentligen, att det skall behöva vara så svårt att få det gjort.
- Vadå? säger den som redan glömt vad det var han skulle skriva upp?

Jo, den fantastiska tolkningen av vårt språk som jag valt att kalla "Den logiska tolkningen av det Svenske språk". Dock kräver detta ytterligare förklaringar, innan jag går vidare in på själva innebörden av namnet.

För mina arbetskamrater brukar jag klargöra detta med Norde-Mos tolkning av logik. På jobbet skiljer jag nämligen mycket noga på logik och ologik. Detta gäller i och för sig i huvudsak frågeställningar, som jag delar upp enligt en mycket enkel princip. Logiska frågor är sådana jag kan svara på, medan ologiska frågor ingår i kategorin svarta hål, och andra frågor jag eller den samlade vetenskapen inte helt känner svaren till.

Hur som helst, "Den logiska tolkningen av det Svenske språk" är min benämning på vårt språk i icke tillkrånglad form. Det framföres lämpligen av fyraåringar eller andra likaledes oförstörda individer.
Nedan följer ett mycket kort utdrag ur min fyraåriga dotter Emmas Ordbok:

Eftermorgon  -  Övermorgon
Tvådje  -  Andra
Ola  -  Slumpvist urval(jmf Ole, dole, doff)
Blåsbubblor  -  Såpbubblor
Bläder  -  Blad i pluralis (flertal)

Jag skall inte heller glömma min lillasysters kära "slåss", som var hennes högt värderade träsvärd, som hon med framgång praktiserade mot sin stackars äldre pacifistiska broder . Eller min svågers skräck som liten. Dessa hemska "Myron" som enligt hans uppfattning var mycket farliga. Eftersom dessa "myron" är skogslevande varelser i form av myror tycker jag att han är mycket modig man numera, eftersom han arbetar inom skogsbruket!

Man måste inte vara fyra år för "att få till det". Det går alldeles utmärkt att skaffa sig en dyslexisk vän. Min dyslexiska vän har försett mig med många klassiker. Som när han tog körkort och körde flera varv i en centrifug eller när dom sålde stålthermosar (läs stolter-mos) till extrapris. En gång var vi dessutom tvungna att åka zick-zack i liftspåret, annars skulle vi bli av med liftkortet, det stod det ju på skyltarna. Det bör nog nämnas att det sistnämnda utspelade sig när vi var 13 år (jag hade nämligen tänkt att han skulle fortsätta vara min vän).

Du kanske tycker att man inte skall skämta om sjukdomen dyslexi (f.ö. vill jag bara påpeka att jag var tvungen att slå upp hur dyslexi stavas). Jag är av den uppfattningen att inte skämta om det gör det inte lättare för dyslektikern att vare sig läsa eller skriva. Jag är övertygad om att de flesta dyslektiker skulle skratta sig till vansinne vare sig dom hörde mig sjunga eller mecka bil. Och ett skratt förlänger ju livet... hoppas jag.

Det måste hur som helst finnas hur många som helst av dessa "logiska" ord, men precis som riksdagens vettiga motioner så finns det få som är upptecknade.

Själv gör jag precis som du, lägger dom på minnet... i flera minuter..

Christer Nordemo

© Christer Nordemo, Juni 2000

Föregående Kåsör

Medlem av
Svenska Kåseri Ringen
Kåserier på löpande band!
Alla Kåsörer i Ringen
Slumpvis Vald Kåsör

Nästa Kåsör

<- Tillbaka

n.n

Hit Counter