norde-mos: 5980 mm gärdsgård

27 grader varmt och fullständigt stillastående luft! Det är till och med för varmt för dom Ångermanländska svalorna att flyga högt och inte ens, dom snart 6 och 8 år gamla, barnen orkar bråka med varandra. Det är veckan efter midsommar och första veckan på den hett efterlängtade semestern. På vårt fritidshus har vi dock hunnit påbörja flera projekt, reparera skorstenen till vedspisen i sovrummet, byta ut de förmultnande syllarna i bagarstugan och ett flertal andra mindre projekt. Men vem orkar tänka på sånt, när det är 27 grader varmt och fullständigt stillastående luft...

Jag går ett varv sakta runt tomten och stannar på dess norra sida, stilla tittande ned mot älven. Jag har säkert stått tusentals gånger och tittat på Ångermanälven och dess underbara älvdal. Alltid lika olika och ändå lika vacker. Jag sänker blicken mot marken för att hämta mig från det vackra. Jag rycks upp ur min melankoli och inser att bygden inte byggts på detta vis. Framför mig har jag ett nyligen igenfyllt hål av Kramfors Kommuns Gatukontor. Detta hål har under flera år varit något oberäkneligt. Det har varierat mellan att vara en liten grop och en meterdjup avgrund. Efter ett tidigare samtal under våren till Kramfors Kommuns Gatukontor, med en misstanke om ett kraftigt vattenlednings­läckage, har åtgärd nu skett. Kommunens vattenledning är nu tätad och min uppfart återfylld. 

Jag torkar en svidande svettdroppe ur mitt ena öga och tittar på uppfarten igen. Har den inte blivit lite bredare? Jo, baske mig. Efter återfyllanden har den blivit både bredare, längre och jämnare. Den skulle faktisk kunna användas som dubbelparkering, på slutet av uppfarten upp emot huset. Det skulle bara behövas en liten mur eller något som avslutade själva uppfarten, som klargjorde att nu var man framme vid själva parkeringen. Annars finns risken att man hamnar i vårt väl dolda stenförråd som ligger i det höga gräset. En mur eller... en gärdsgård kanske? Vid närmare eftertanke skulle en gärdsgård passa perfekt som avslutning på uppfarten. Den skulle ju inte behöva bli bredare än runt sex meter, i värsta fall. 

Efter en stunds letande efter min oäkta hälft hittar jag henne i snickarboden. Jag upplyser henne om min geniala idé att bygga en liten gärdsgård, bara ett par meter eller så... Hon visar stort intresse för min idé. Här gäller det att smida medan järnet är varmt. Efter en klok inrådan från fästmön, att inte hugga gärdsgårdsslanor med Allemansrätten som ursäkt, kontaktar vi närmsta skogsvårdsmyndighet. Här visar det sig det finurliga med att ha vänner med höga befattningar inom skogsvården i Västernorrland. Under telefonrådgivning råder dom oss till att hugga gärdsgårdsslanor, ifrån deras privata mark.

Smal sak, ett par granpinnar så skall väl detta vara ur världen. Som jag ser det finns det ingen tid att spilla. Det är ju fortfarande bara 27 grader varmt och fullständigt stillastående luft... Under mitt samtal med våra skogsägande vänner börjar det sakta framgå att jag, med Stockholmskt tålamod pratar om NU. Det vill säga inom den närmaste timmen, och det tar ju det faktiskt närmare trettio minuter att komma till våra skogsägande vänner.
- En perfekt dag för skogsbruk, hör jag den något sarkastiska vännen le i telefonluren. 27 grader varmt, fullständigt stillastående luft och dessutom myggor i moln. Visst, kom över med en gång. Kaffet är strax klart. 

Jag stuvar snabbt in familjen i den 50-gradiga bilen.
- Pappa skall bara hugga en liten gärdsgård. Ett par meter eller så.
Väl framme så bjuds vi på en kopp välsmakande kaffe. Det har dock ”strulat” till sig lite för vår vän då hon hastigt måste göra ett kortare besök på jobbet, trots att hon är mitt i semestern. Hon kan hur som helst ta med sig våra barn på denna halvtimmesresa till jobbet. Hon har redan tankat motorsågen och ställt i ordning skogshuggarutrustningen. Min fästmö och jag låtsas inte om bågsågen och yxan i bilens backlucka. Jag blir anvisad skogshuggarbyxorna som är ungefär dubbelt så tjocka som min themobyxor (som jag köpt i väntan på nästa istid). Dom matchar hur som helst med skogshuggarstövlarna, som med alla möjliga inlägg och utlägg går ända upp till mina knän. Med sågskyddade och isolerade tumvantar kan jag väl bara nämna skyddshjälm med visir som krona på verket. Det är ju bara 27 grader varmt och fullständigt stillastående luft...

Väl framme vid den anvisade skogsområdet tar fästmön ut yxan och bågsågen ur bakluckan. Själv tar jag med ett självsäkert leende ut motorsågen. Efter 30 minuter hysteriskt ryckande i motorsågens startsnöre, är mitt leende inte längre lika självsäkert. Mitt ansiktsuttryck signalerar snarare ett allt större behov av hjärt- och lungräddning. För första gången, får jag möjlighet att köra en riktig bensindriven motorsåg, och så vägrar helvetesmaskinen att starta. Jag hör inifrån skogen fästmön, med  ovanligt hög röst, sammanställa antalet manuellt färdiga gärdsgårdsslanor. Efter ytterligare några hysteriska ryck i helvetesmaskinen ger jag upp. Jag går tillbaka till bilen för att konstatera att min mobiltelefon står i maskopi med helvetesmaskinen. Den är också helt död. Jag sätter mig ner på marken och längtar intensivt efter en kall Norrland Guld mot uttorkning  och DDT mot myggen. Med tanke på att jag vet att de bästa alternativen, som finns att tillgå i bilen, är spolarvätska och vinylglans börjar jag misströsta.

Efter en stund tänds dock mina förhoppningar, då jag hör ljudet av en bilmotor. Som en räddande ängel dyker vår skogsägande vän upp. Hon plockar vant isär motorsågen och gör diverse begåvade åtgärder, som att hälla bensin i luftfiltret och sånt. Precis vad jag skulle göra men… Tack och lov får hon jobba närmare i en kvart innan hon får igång den. Här skall huggas gärdsgårdsslanor.

Efter ytterligare någon timme har vi fällt de slanor vi uppskattar skall räcka till vår gärdsgård. Jag fryser fortfarande inte och konstaterar att jag sannolikt har gått ner behövliga fyra-fem kilo.

Med takräcket fullt med gärdsgårdsslanor far vi tillbaka till våra skogsägande vänner och lämnar vi tillbaka skogshuggarutrustningen. Utmattade, utmärglade men lyckliga. Vännerna inser läget och räddar livhanken på oss med älgfilé och kall Zeunerts-öl. Mången god öl har jag druckit men…

Dagen efter är det också 27 grader varmt med fullständigt stillastående luft, men att bygga en gärdsgård är en smal sak! 5980 mm gärdsgård bygger man på ett kick, åtminstone i förhållande till att hugga den. Trots att det är 27 grader varmt och fullständigt stillastående luft…

Christer Nordemo

© Christer Nordemo, April 2002

Föregående Kåsör

Medlem av
Svenska Kåseri Ringen
Kåserier på löpande band!
Alla Kåsörer i Ringen
Slumpvis Vald Kåsör

Nästa Kåsör

<- Tillbaka

n.n

Hit Counter