norde-mos: Varför ligger monteringsanvisningen inuti kartongen?

För en tid sedan hörde jag på radion två morgonpigga kvinnor diskutera en undersökning som handlade om monterings- och bruksanvisningar. Undersökningen hade kommit fram till att kvinnor i allmänhet läser anvisningar till produkter de köpt – innan produkten monteras ihop och tas i bruk. Detta var något som enligt undersökningen inte gällde män, som i bästa fall använde monteringsanvisningen som felsökningsverktyg efter att monteringen havererat. Kvinnorna i radiostudion hade en hypotes om att ”det sannolikt inte var bra för den manliga självkänslan att läsa en monteringsanvisning”.

Instinktivt tänkte jag att detta knappast kunde gälla mig. Men efter en stunds självrannsakning kunde jag faktiskt dra mig till minnes flera episoder som berörde problemet under min tid som VVS-montör. Framför allt minns jag en episod när jag skulle montera en duschkabin hemma hos en äldre dam. Hennes make, som uppenbarligen var en praktiker av rang, var avliden sedan en tid och nu var damen tvungen att köpa in en hantverkstjänst för första gången.

Redan innan jag åkte ut till damen konstaterade jag att hon valt en modell av duschkabin som jag inte tidigare monterat. Även om jag var en van badrumsmontör, som kände till de flesta duschkabiner och duschväggar som fanns på marknaden under 1980-talet, så hade jag sett i vår butik att den här modellen verkade lite speciell.
När kartongerna med kabinen var inburna hos damen så informerades jag om att hon i alla fall var glad att verkmästaren lovat att skicka deras mest erfarne badrumsmontör, för så var det väl?
  – Jo då, inga problem med den saken, lovade jag damen.
Nu betydde detta tyvärr inte att jag hade en aning om hur just denna kabinmodell skulle monteras, då konstruktionen verkade skilja sig markant från ”normala” duschkabiner. Detaljerna som plockades upp ur kartongerna kontrollerades lika noga av damen som av mig. Förutom väggarna och kabinkaret fanns en mängd intressanta detaljer, som jag för mitt liv inte kunde gissa vad de skulle ha för funktion. Jag började försiktigt fingra på monteringsanvisningen och fick genast det ”onda ögat” av damen, som samtidigt berättade något om när hennes man hade reparerat värmepannan med fyra gem och en biltermostat.
  – Till det behövdes minsann igen bruksanvisning eller annan ”kärringlitteratur”, som han tydligen hade kallat det enligt damen.

Efter att med bekymrad min plockat runt bland detaljerna på golvet en stund sa jag till damen:
  – Typiskt nog saknas vinkelspännet till kabinen, men jag tror vi har ett i reserv inne på firman.
Damens ögon smalnade och hon påtalade att detta tänkte hon naturligtvis inte betala något extra för. När damen försvunnit ut ur rummet stoppade jag snabbt ner monteringsanvisningen i fickan tillsammans med en vinklad metallgrej som legat och sett övergiven ut på badrumsgolvet. Jag gick ut till bilen, körde till andra sidan av kvarteret, parkerade och började hårdplugga monteringsanvisningen. När väl anvisningen var instuderad körde jag tillbaka till kunden och visade glatt upp det medtagna vinkelspännet, som jag numera visste var ett fäststag till fronten på kabinkaret. Kabinen monterades och alla var nöjda.

Bara någon vecka senare var det dags igen. Återigen hade en ny typ av kabin kommit ut på marknaden och det var jag som skulle montera den första. Vis av mina tidigare erfarenheter smet jag nu ut på lagret och började försiktigt öppna duschkabinens kartonger för att leta efter monteringsanvisningen. Efter en stund låg i princip hela duschkabinen utspridd över golvet på lagret. Naturligtvis fann jag monteringsanvisningen längst ned i den sista kartongen, samtidigt som min verkmästare trädde in på scenen och undrade om jag var en extra ordblind och korkad rörmokare. Hade jag inte uppfattat att den adress som var angiven på arbetsordern också var den adress där kabinen skulle packas upp och monteras? Han trodde inte alls på alle de fördelar jag framhöll fanns med att montera ihop kabinen på lagret, och sedan transportera den färdigmonterad ut till kunden. Jag gav mig då verkmästaren insisterade på att det skulle bli problem att få in en kabin med måtten 90 x 90 centimeter i ett badrum som normalt bara har ett dörrhål på 80 centimeter. Att säga att jag letat efter monteringsanvisningen föll mig bara inte in – det passade sig helt enkelt inte.

Men det är här jag har lösningen på hela problemet – ”SÄTT MONTERINGSANVISNINGEN PÅ UTSIDAN AV KARTONGEN”. Då kan alla som vill enkelt komma åt anvisningen och läsa igenom den INNAN man åker ut till kunden. Det är visserligen lite som doping att läsa på innan, men det ger också möjlighet att göra ett bra jobb med ”den manliga hedern” i behåll. Ett ytterligare tips är att därefter ha monteringsanvisningen gömd i fickan och vid behov ta fram den, precis som man ibland blev tvungen att ta fram den lilla papperslappen på matteprovet, om man skulle komma i akut behov av kompetensutveckling. 

Christer Nordemo

© Christer Nordemo/VVS-Forum, December 2009

Föregående Kåsör

Medlem av
Svenska Kåseri Ringen
Kåserier på löpande band!
Alla Kåsörer i Ringen
Slumpvis Vald Kåsör

Nästa Kåsör

<- Tillbaka

n.n

Hit Counter