norde-mos: Att låna salt

Att träffa människor och umgås med dessa är inte det lättaste alla gånger. Kanske framför allt med grannar, vilket säkert ni själva fått erfara någon gång. Detta har som tur är även "storebror", i detta fall gestaltad av Huddinge:s allmännyttiga bostadsföretag Huge, insett problematiken med.

Inför familjens flytt, tre hus längre ned på gatan, hade jag många sömnlösa nätter beträffande ovan nämnda problematik. Vid inflyttningen i hyresradhuset hittade jag i alla fall räddaren i nöden, liggande på diskbänken, "Huge:s Huspärm", lämnad där enligt instruktionen på sista sidan.

Fascinerande läsning skapad i samband med att området byggdes i början på 80-talet. Där fann jag genast svar på alla mina funderingar under en sida med rubriken “Att låna salt“. Eftersom alla kanske inte har tillgång till denna ovärderliga publikation kommer jag nedan ordagrannt citera utvalda delar.

“Att låna salt. Saltet måste ju återlämnas. Och därmed har man mött varandra två minst gånger. Nästa gång är det kanske osökt att bjuda in sin nästa på nybakade bullar, lämna över nycklar till den gemensamma källaren, be om hjälp med vattningen av krukväxter, barnvakt eller utspisning av katten medan man är tillfälligt bortrest.
Att umgås med grannarna förutsätter en psykologisk teknik baserad på hur man känner för varandra. Trivs man med dom, tar man in dom på 1) kaffe med hembakt 2) drink med tilltugg 3) middag med det ordinarie umgänget.
Varandras ungar ska man naturligtvis vara uppmärksamma emot. Men man bör vara mycket försiktig med att ingripa i uppfostrande syfte. Vi föräldrar är ofta känsliga på den punkten och tar lätt sådana yttringar från grannen som en personlig kritik (på en kanske svår och känslig punkt). Därmed inte sagt att man inte kan säga till ett barn som rycker upp buskar eller gräver sönder gräsmattan.
Om du själv disponerar en fogsvans, en maskingräsklippare eller en rörtång, kan du kanske erbjuda den som lån i gengäld mot en slangkoppling, en hyvel eller en motorsåg...
Det kan vara förnuftigt att inte blanda sig för mycket i grannars inbördes relationer. Äktenskapsbekymmer kanske kan dryftas nära vänner emellan - men annars finns ju kommunala rådgivningsexperter för ändamålet.“

Som ni säker förstår sover jag numera lugnt om nätterna, nu när jag vet hur man umgås med grannarna. I övrigt skulle jag bara vilja notera, med tanke på lånet av grannens motorsåg, så står det att läsa på sidan om "Juridik till vardags" att "naturligtvis får man inte flytta bärande väggar”. "

Ja ja, hur skulle vi klara oss utan "storebror"?

Christer Nordemo

© Christer Nordemo, RÖRAN September 1996

Föregående Kåsör

Medlem av
Svenska Kåseri Ringen
Kåserier på löpande band!
Alla Kåsörer i Ringen
Slumpvis Vald Kåsör

Nästa Kåsör

<- Tillbaka

n.n

Hit Counter