norde-mos: Föräldrasituationer 1.01

Som förälder får jag alltid känslan av att jag aldrig är förberedd på någonting. Inför detta faktum har jag ställt upp två teorier.

Det ena teorin går helt enkelt ut på att de manliga generna är något kortare än de kvinnliga, vilket ger oss ett genetiskt handikapp ifråga om långsiktig planering.
Den andra är att, även om man förbereder något gällande barn, kommer förmodligen något helt annat att inträffa.

Ta t ex när du har tagit fram kläder till barnen kvällen innan, för att spara lite tid morgonen därpå. Chansen att barnen faktisk tänker bära just dom kläderna, utan protest, ligger i sannolikhet med att faktiskt få en parkering på Strandvägen under Vattenfestivalen. De finns trots allt dom, som har hittat en parkering där under festivalen. Brandbilar under gasläckage och sånt. Med hänvisning till detta, så om mina barn faktiskt skulle välja mina framlagda shorts, linne och solhatt kan man ge sig på att det börjar regna innan vi hunnit ut. Det bara är så.

Det finns ett otal olika situationer man har varit helt oförberedd på. Ta t ex när min 4-åriga dotter Lisa, lekte hemma hos oss med sin jämnåriga kompis, Siri. Lisas mamma jobbade som vanligt när en sån här situation inträffar.
Mitt i leken börjar Siri se lite ansträngd ut. Lisa konstaterar snabbt -Är du bajsnödig Siri? Siri nickar. -Pappa, Siri är bajsnödig, förtydligar Lisa. -Gör som Norrmännen, gå på muggen, upplyser jag frånvarande. Siri försvinner in på toaletten.
Hon är borta ganska länge och efter ett tag börjar jag undra hur det går egentligen. Siri är visserligen drygt fyra år, men det behöver ju inte innebära att hon har koll på allt här i livet än. Bäst att kika in och kolla hur det går, tänker jag. När jag öppnar dörren ser jag en unge stå på huvudet med rumpan rakt upp i vädret. Ansiktet är högrött vilket jag tar som tecken på att hon förmodligen stått så här ganska länge, men min hjärna kopplar helt enkelt inte.
Lisa kommer och tolkar åt mig. -Pappa ska du inte torka Siri? Jo, det skulle Norrmannen förmodligen gjort, tänker jag. Jag river av lite papper och gör det som måste göras. Efter ett tag återfår Siri färgen och leken fortsätter som vanligt.

Efteråt tänker jag hur jag kunde vara så oförberedd på denna, trots allt ganska alldagliga händelse. Hade Hale-Bopp landat på tomten hade jag förmodligen varit mer förberedd, sånt brukar dom ju ,tack och lov, berätta på radion. Kanske till och med reklamradiokanalerna skulle gått ut med nyheten om ett eventuellt Hale-Bopp nedslag. Det skulle förmodligen ha blivit något i stil med "Radio City presenterar Hale-Bopp katastrofen i samarbete med Skandia - Idéer för livet" eller något liknade.

Hur som helst så har jag faktiskt jag andra saker att tänka på också, men en liten förvarning hade kanske hjälp. Fast det är klart, man måste kanske lyssna också, då förvarningen kommer. Det är inte helt lätt alla gånger. Det måste ha med dom korta generna att göra, eller vad tror ni?

Christer Nordemo

© Christer Nordemo, September 1997

Föregående Kåsör

Medlem av
Svenska Kåseri Ringen
Kåserier på löpande band!
Alla Kåsörer i Ringen
Slumpvis Vald Kåsör

Nästa Kåsör

<- Tillbaka

n.n

Hit Counter