|
Blandat
Denna sida är som det mesta andra i livet, under konstruktion. Tills vidare får ni hålla
tillgodo med ett "hett" glöggrecept av högsta kvalitet samt Norde-Mos
Senap.
(För den som inte tycker receptet är tillräckligt
komplicerat på svenska, går det bra att använde den engelska
versionen längre ned på sidan).
Glödgat
Vin
|
Ett fantastiskt gott glögg-recept. Så nära ur-glöggen man
kan komma hemma i stugan. |
70 cl enkelt rött vin |
1 tsk kardemummakärnor |
5 hela kryddnejlikor |
1 stor bit kanel |
1 helt pommeransskal |
1 stor bit ingefära |
300-400 gr bitsocker |
35 cl renat brännvin eller vodka |
1 dl russin |
1 dl skalad sötmandel |
|
Blanda vinet med kryddorna i en stor kastrull. Värm
upp långsamt.
Lägg bitsockret på ett bakgaller, i en metallsil eller liknade
och lägg det över kastrullens ena sida.
Häll spriten i vinet och när allt är varmt, tänd på ångorna
med en tändsticka. Var försiktig med ansikte och hår. Det
kan flamma till ordentligt. Ös den brinnade glöggen över
sockret och låt det sakta smälta.
När drygt hälften av sockret smält, släck genom att lägga på
ett lock. Smaka av glöggen om den är tillräckligt söt. Om inte
så tänd igen och smält mer socker till lagom smak.
När glöggen känns god så tappa upp den på flaska eller drick
den varm direkt i mugg tillsammans med russin och skållad sötmandel. |
|
En mycket stark och god senap. Lika lämplig på bratwursten
som på jul-skinkan. |
3/4 dl Coleman´s senapspulver |
1/4 dl vetemjöl |
1/2 dl kokande vatten |
1 krm salt |
3 msk brun farin |
1 msk socker |
1/2 msk citronsaft |
1/2 msk ättika |
1/2 msk brunt senapsfrö |
1 msk matolja |
1 msk vispgrädde |
|
Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll
ner det kokande vattnet och rör senapen jämn. Tillsätt salt,
brun farin, socker, citronsaft, ättika och brunt senapsfrö och
fortsätt att vispa. Tillsätt slutligen matoljan och grädden och
rör senapen jämn igen.
© 2000-12-24 Christer Nordemo
|
|
70 centilitre simple red wine |
5 millilitre cardamomseed |
5 whole cloves |
1 large bit of cinnamon |
1 whole serville-orange peel |
1 large bit of ginger |
300-400 gram of lump sugar |
35 centelitre vodka |
1 decilitre raisins |
1 decilitre sweet almond |
|
Mix the wine with the spices in a large saucepan.
Heat up slowly.
Put the lump sugar on a bakinggrill, a metalstrainer or simular
and put it on the rim of the saucepan.
Pour in the vodka and put it on fire with a match. Be
carefully with your face and hair. It can be a great fireflame.
Pour the burning glühwein over the lump sugar and let it
slowely melt.
When half of the suger is melted, put out the fire with a lid.
Taste if the glühwein is enough sweet. If not, put it on fire
again and melt moore sugar until the sweetness is right.
When the glühwein taste good pour it in a bottle or drink it
warm in a mug together with raisins and scald sweet almond. |
Back..
|
Studs på
Adelsö
Här kan du se in- och utsocknes folk skämma ut sig på video.
(För att se filmerna måste du
ha RealPlayer installerat. Om du inte har det kan du ladda
hem det kostnadsfritt här) |
|